Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
15.12.2017  

Premier dr. Cerar na decembrskem zasedanju Evropskega sveta o krepitvi socialne, gospodarske in obrambne EU ter brexitu

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v okviru rednih srečevanj evropskih voditeljev, ki so potekala med 14. in 15. decembrom 2017, v Bruslju udeležil zasedanja Evropskega Sveta. Prvi dan zasedanja so voditelji EU namenili predvsem razpravi o varnosti in obrambi, socialnim zadevam, izobraževanju in kulturi, migracijam ter aktualnim zunanjepolitičnim vprašanjem. Drugi dan srečanja pa so namenili prihodnosti evropske ekonomske in monetarne unije ter pogajanjem o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Po končanih zasedanjih se je premier tudi ločeno sestal s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem, s katerim sta se dogovorila o obisku premierja Cerarja v Zagrebu v tednu, ki sledi.

Prvi dan zasedanja so Evropski voditelji tudi simbolično pozdravili vzpostavitev stalnega strukturiranega sodelovanja na področju obrambe (PESCO), kar so tudi slavnostno obeležili s posebnim dogodkom. Slovenija od začetka razprave na področju varnosti in obrambe podpira nadaljnjo krepitev sodelovanja in krepitev strateške avtonomije EU, ob upoštevanju komplementarnosti dejavnosti s strateškimi partnerji. »Odgovarjamo na aktualne varnostne razmere po svetu,« je ocenil premier Cerar in dejal, da Slovenija s pristopom k PESCO-u potrjuje svojo namero ostati del najtesnejšega in najambicioznejšega jedra EU. Sodelovanje nam zagotavlja večjo varnost, s sinergijami pa tudi mnogo boljši izkoristek obrambnih izdatkov, je še ocenil slovenski premier.

Voditelji EU so opravili tudi razpravo o socialnih zadevah, izobraževanju in kulturi ter sprejeli ustrezne zaključke na podlagi razprave, ki je potekala novembra v Göteborgu. »Slovenija pozdravlja krepitev zavedanja o teh področjih na najvišji ravni EU«, je poudaril predsednik vlade ter izpostavil krepitev socialne dimenzije EU v podpori poštenim in dobro delujočim trgom dela in sistemov socialnega varstva. Po njegovi oceni je veliko prostora za krepitev skupne evropske identitete na področjih izobraževanja in kulture, pri tem pa izpostavil skupne programe in instrumente EU, sploh na področju mobilnosti, npr. Erasmus.

Člani Evropskega sveta so na delovni večerji prvega dne zasedanja posebno pozornost namenili tudi migracijam. Strinjali so se, da je prišlo do pomembnih premikov pri soočanju z migracijskimi pritiski na ravni EU, vendar pa ostajajo odprta še določena vprašanja. Slovenija je v tej razpravi podala svoj predlog, s katerim bi lahko presegli zastoj v pogajanjih o reformi dublinske uredbe, in sicer bi lahko pri oblikovanju kriznega mehanizma EU upoštevali obstoječo direktivo o začasni zaščiti in jo ustrezno nadgradili. Kot doslej, se je tudi tokrat slovenski predsednik vlade zavzel za polno delujoče schengensko območje.

Evropski voditelji so se v razpravi dotaknili tudi zunanjepolitičnih tem. Tako so podaljšali sankcije proti Rusiji ter potrdili dosedanja stališča EU o mirovnem procesu v izraelsko-palestinskem konfliktu in v zvezi z Jeruzalemom kot prestolnici Izraela ostali pri stališču, ki je skladno z mednarodno veljavnimi odločitvami.

Po opravljenih zasedanjih je predvideno tudi bilateralno srečanje predsednika vlade s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Gre še za eno v vrsti srečanj, z namenom dosega napredka pri implementaciji arbitražne razsodbe. Stalni dialog med državama sicer intenzivno poteka tudi na strokovni ravni.
 
Premier dr. Cerar je na drugem dnevu zasedanja zastopal stališče Slovenije, ki soglaša s potrebo po poglabljanju ekonomske in monetarne unije (EMU). Ob tem so se evropski voditelji strinjali o podelitvi mandata evroskupini in Svetu ECOFIN za nadaljevanje dela na področju poglabljanja EMU do junijskega zasedanja Evropskega sveta. Slovenija predvsem zasleduje cilj, da se zagotovi učinkovit sistem upravljanja, kjer se sliši glas vseh, pri tem pa morajo biti upoštevane posebnosti majhnih, odprtih gospodarstev. Po oceni Slovenije mora biti cilj poglabljanja spodbuda konvergenci gospodarstev v EMU in EU.

Voditelji sedemindvajseterice so razpravljali tudi o napredku pri pogajanjih Združenega kraljestva o izstopu iz Evropske unije, t. i. brexitu. Ocenili so, da je prišlo do zadostnega napredka, kar je bilo tudi stališče Slovenije, ki je dala soglasje k nadaljnjim pogajalskim smernicam. Po oceni slovenskega premierja je ključno, da se še naprej zagotavlja enotnost EU27 v pogajanjih, ki po teh odločitvah prehajajo v drugo fazo.

Po končanih zasedanjih je imel predsednik vlade Cerar ločen neuradni sestanek s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Šlo je še za eno od številnih srečanj, ki sta jih imela v zadnjih mesecih ob robu različnih dogodkov v tujini, dialog pa stalno poteka tudi na strokovnih ravneh. Slovenski in hrvaški premier sta se dogovorila, da bo premier Cerar v tednu, ki sledi, obiskal Zagreb. Po besedah slovenskega premierja gre za zadnjo priložnost, da državi še pred iztekom šestmesečnega roka, ki je 29. decembra, skupaj dosežeta določen napredek pri izvršitvi arbitražne razsodbe.

 

Foto: Council of the EU