Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
20.10.2017  

Voditelji EU sklenili Evropski svet z agendo za prihodnost EU

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil oktobrskega dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju. Prvi dan zasedanja so se voditelji EU osredotočili na migracijske izzive, kjer so se dogovorili, da bodo za zajezitev nezakonitih migracij med drugim zagotovili ustrezno financiranje s strani Skrbniškega sklada za Afriko. Po dolgotrajneših prizadevanjih Slovenije so v zadovoljstvo Slovenije voditelji na vrhu v sklepih ponovili zavezanost schengenskemu sistemu in izrazili namero čimprejšnje vrnitve k schengnu ob popolnem upoštevanju sorazmernih varnostnih interesov članic. Ostali del zasedanja je potekal v znamenju razprav o digitalni Evropi, odnosih s Turčijo, pogajanjih o brexitu ter agendi voditeljev za prihodnost EU v naslednjih dveh letih.

Ob zadovoljstvu Slovenije, da se je v sklepe voditeljev uvrstil poziv k vrnitvi k schengnu, je slovenski premier sicer opozoril, da vseeno ne moremo biti popolnoma zadovoljni, dokler Avstrija ohranja notranji nadzor na meji s Slovenijo, za kar absolutno ni nobenega razloga.

Po zasedanju je zato tudi napovedal, da bo, ko bo to mogoče, vzpostavil neposredni stik z najverjetnejšim bodočim avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem, s katerim bo med drugim govoril o potrebi po odpravi notranjega nadzora na slovensko-avstrijski meji. Ta je namreč neutemeljen, je pojasnil.

V razpravi o migracijah so se voditelji EU sicer tudi strinjali, da bodo pomagali Italiji pri soočanju z migracijami na osrednji sredozemski poti, zlasti pri sodelovanju z libijskimi oblastmi. V luči pogajanj o azilni reformi, kjer je največ dilem ob vprašanju stalnega mehanizma za premeščanje beguncev v uniji v primeru izrednih okoliščin, pa so se odločili, da se k temu vprašanju vrnejo decembra, s ciljem, da bi dosegli dogovor v prvi polovici naslednjega leta.

Voditelji EU so po opaznejšem zagonu na nedavnem digitalnem vrhu v Talinu sprejeli tudi sklepe o pomenu digitalnega razvoja in se zavzeli za ukrepe, s katerimi bo tudi dejansko mogoče pospešiti poglabljanje skupnega digitalnega trga.

Poleg tega so potrdili namero o vzpostavitvi stalne oblike obrambnega sodelovanja, t. i. PESCO, do konca leta. V nadaljnji evropski integraciji na področju obrambe, bo, kot je že znano, sodelovala tudi Slovenija.

Razprava je potekala tudi na temo odnosov EU s Turčijo. Pri tem je bilo govora o zmanjšanju oziroma preusmeritvi predpristopne pomoči za Turčijo zaradi nespoštovanja človekovih pravic. Evropski komisiji so voditelji zato predlagali pripravo ustreznega predloga glede predpristopne pomoči. Ta je namenjena prav približevanju standardom EU.

Pomemben del razprave so evropski voditelji namenili tudi mednarodnemu jedrskemu sporazumu z Iranom. Sporazum so skupaj odločno podprli ter se zavzeli za njegovo ohranitev ter nadaljnje sodelovanje z Iranom.

Glede pogajanj o brexitu so bili voditelji EU27 enotni, da doslej ni bilo zadostnega napredka glede treh prednostnih ločitvenih vprašanj, tj. pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku. Ta je namreč pogoj za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom.

“Vsekakor ta hip ni dovolj napredka za prehod v drugo fazo, je pa dobro, da je dobra volja na obeh straneh,” je ocenil slovenski premier dr. Cerar in kot pozitivno ocenil odločitev 27 držav članic o začetku notranjih pripravljalnih pogovorov o prihodnjih odnosih in prehodnem obdobju. Voditelji sedemindvajseterice se s to politično gesto približujejo Združenemu kraljestvu, saj omogoča premik v pogajanjih in morebiten preboj v decembru, ko bodo na vrhu EU znova ocenili napredek.

Evropski voditelji sedemindvajseterice so danes pregledali tudi napredek v procesu odločanja o selitvi evropskih agencij za zdravila oziroma banke iz Londona. Odločitev bo EU27 predvidoma sprejela novembra.

Voditelji članic EU so drugi dan zasedanja namenili tudi načrtom za prihodnost EU. Razpravo so opravili na podlagi predloga, ki ga je po posvetovanju z vsemi voditelji EU27 pred tem oblikoval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Vsebuje časovni načrt in predloge za učinkovitejše odločanje voditeljev ob hkratni ohranitvi enotnosti EU. “Enotnost ne sme postati izgovor za stagnacijo, a ambicija ne sme voditi v delitve,” je v njem poudaril predsednik Tusk.

Prav to je v duhu osrednjega vodila, ki ga je v posvetovanjih izrazil premier dr. Cerar, in sicer da si je pri krepitvi Unije treba še naprej prizadevati za enotnost EU, njeno fleksibilnost, vendar preudarno in ne na račun nadaljnjih delitev med državami članicami ali celo na račun izpodbijanja temeljnih dosežkov EU.

 

 

Foto: Council of the European Union