Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
30.05.2017  

Virtuoz Miha Pogačnik s projektom "Evropa nedokončana mojstrovina" tudi na SPBR

Violinist, vizionar in ambasador kulture Republike Slovenije Miha Pogačnik je svoj projekt o sinergiji glasbe, politike in gospodarstva "Evropa nedokončana mojstrovina" danes predstavil tudi v Bruslju. Kot je opisal namen projekta, želi v politiki in gospodarstvu preko formativnih sil glasbenih mojstrovin zanetiti idealizem, ki je nujno potreben za vznik evropske identitete.

Dogodek, v organizaciji Stalnega predstavništva Slovenije pri EU in slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja SBRA, je obiskovalcem ponudil posebno izkušnjo glasbene strategije za razvoj polifone oziroma simfonične evropske identitete, kot sta mojstra povzela stalni predstavnik Slovenije pri EU Janez Lenarčič in predsednik uprave SBRA dr. Draško Veselinovič.

Virtuoz je namreč v svojem nastopu prepletal filozofsko razpravo o evropski identiteti, pomanjkanju idealizma in položaju posameznika v družbi, z anekdotami iz svojega življenja kot umetnik ter aktualno politiko v Evropi in glasbenimi vložki. Umetnost mora postati vir globokega navdiha, je prepričan violinist, ki sporoča, da lahko glasba pomaga odgovoriti na vprašanje, kako lahko evropska družba postane mojstrovina, da bo posameznik lahko v njej izkoristil svoj potencial.

Violinist, ki je s projektom začel ta mesec v državah Zahodnega Balkana, bo pot nadaljeval po državah na severu in vzhodu Evrope, naslednje leto pa jo sklenil v Bruslju, kjer bo posredoval svoja doživetja oziroma izkušnjo tega inovativnega prepleta glasbe in politike.

Več informacij o tem posebnem projektu pa si lahko preberete na www.sbra.be/…/defau…/files/europa_unfinished_masterpiece.pdf