Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
23.03.2018  

Predsednik vlade dr. Cerar na evropskem vrhu, tokrat v znamenju kemičnega napada in mednarodne trgovine

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes v Bruslju zaključil udeležbo na dvodnevnem zasedanju Evropskega sveta in vrha držav evroobmočja. Prvi dan so se evropski voditelji posvetili razpravam o ukrepih, s katerimi bo EU učinkoviteje odgovorila na aktualne ekonomske izzive, zlasti z vidika poglabljanja notranjega trga. Največ pozornosti pa so namenili trgovinskim vprašanjem, zlasti v odnosu do ZDA. Osredotočili so se tudi na zunanje zadeve s poudarkom na pripravah Vrha o Zahodnem Balkanu ter odnosom s Turčijo. Enotno in posebej ostro pa so obsodili dogodek z uporabo kemičnih snovi v britanskem Salisburyu ter britanski predsednici vlade in Britancem izrazili solidarnost. Drugi dan zasedanja so potrdili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom ter pričeli s političnim procesom, na podlagi katerega bi lahko prve pomembnejše odločitve o poglabljanju evroobmočja sprejeli na junijskem Evropskem svetu.

Voditelji držav članic EU so podprli oceno Velike Britanije, da je za napad z živčnim strupom zelo verjetno odgovorna Rusija in da ni verjetnega alternativnega pojasnila. Ob tem so sprejeli odločitev, da pokličejo veleposlanika EU v Moskvi na posvetovanja v Bruselj še konec tega tedna. Nekatere države članice so ločeno napovedale, da bodo preučile možnosti glede nacionalnih ukrepov.

Slovenski premier dr. Cerar je vsakršno uporabo kemičnega orožja tudi najostreje obsodil. Kot je še dodal, Slovenija za zdaj ne načrtuje izgona ruskih diplomatov oziroma podobnih ukrepov. Ob tem je izrazil pričakovanje, da bodo mednarodni preiskovalci kmalu prišli do svojih ugotovitev, ki bodo posebej tehtna podlaga za nadaljnje ravnanje.

Napad v Salisburyju je po besedah premierja še dokaz več, kako pomembno je vlagati v varnost v Evropi in sodelovati na področju obveščevalnih služb in drugih varnostnih mehanizmov. Slovenija je v vse to vključena in želi ohraniti sedanjo stopnjo varnosti, zato sodeluje z vsemi, sploh v regiji, je že pred začetkom zasedanja izpostavil premier dr. Cerar.

V luči zadnjih razkritij glede zlorabe osebnih podatkov na družbenih omrežjih so se voditelji EU zavzeli za ukrepe, s katerimi bo mogoče okrepiti odpornosti EU na grožnje, kakršne spodkopavanje demokracije z nezakonitim vplivanjem na volilne izide. »Vsakega demokratičnega politika mora skrbeti, če se kjer koli v svetu dogaja, kar se je zgodilo v povezavi z uporabo Facebooka. Vsak nedovoljen poseg v zasebnost, še bolj pa zloraba osebnih podatkov v politične namene, je popolnoma nedopusten,« je poudaril premier dr. Cerar. Proti temu se je treba odločno boriti in kaznovati krivce, je prepričan premier, ki je še spomnil, da se vselej zavzema za varovanje človekovih svoboščin in pravic ter za svobodne, poštene in demokratične volitve v Sloveniji in povsod drugod.

Pomemben del evropskega sveta je potekal v luči ameriške odločitve o uvedbi carin za jeklo in aluminij. Kot je že ob prihodu na zasedanje dejal slovenski premier dr. Cerar, nas zgodovina uči, da trgovinska vojna ne koristi nikomur. Voditelji EU so po opravljeni razpravi po pričakovanjih vnovič potrdili svojo zavezanost odprtemu in na pravilih definiranemu multilateralnemu trgovinskemu sistemu, utemeljenem v okviru Svetovne trgovinske organizacije. Voditelji so namreč enotni v prepričanju, da je svobodna in poštena trgovina eden najmočnejših motorjev rasti in ključnih faktorjev zagotavljanja blaginje.

Prav tako so voditelji EU v skupnem stališču obžalovali odločitev ZDA, da uvede uvozne carine za jeklo in aluminij začasno tudi za EU. Delijo tudi mnenje, da tega ukrepa ni mogoče upravičiti z argumenti ogrožanja ameriške nacionalne varnosti. Zato so se zavzeli za to, da bi ZDA Unijo iz tega carinskega ukrepa izvzele tudi za stalno in podprli Komisijo pri nadaljnjem delovanju v smeri zaščite interesov EU.

Kot je po zasedanju pojasnil premier, so se voditelji zavzeli za dialog o trgovinskih zadevah skupnega interesa. Pogovori so namreč ključni za zagotavljanje stabilnosti našega transatlantskega odnosa – temelja naše varnosti in blaginje, ne pa pogajanja kot taka. Ob tem je še izpostavil nepredvidljivost prihodnjih dogajanj glede tega ter opozoril, da lahko tovrstni ukrepi zgolj poslabšajo odnose med EU in ZDA.

Voditelji držav članic EU-27 so danes obravnavali tudi aktualno stanje v pogajanjih o izstopu Združenega kraljestva iz EU. Pozdravili smo ponedeljkov preboj v pogajanjih, saj nam je le-ta omogočil, da smo danes lahko potrdili smernice za pogajanja o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom, je povzel premier dr. Cerar. To pomeni, da se bodo lahko aprila začela tudi pogajanja, v katerih bosta EU in Združeno kraljestvo poskušala definirati okvir svojih prihodnjih odnosov.

Prevladuje ocena, da so smernice dovolj široke in hkrati dovolj fleksibilne za naslednjo fazo pogajanj. Slovenija se zavzema za končne odnose, ki bi bili čim bolj tesni in ambiciozni. Po besedah slovenskega predsednika vlade so se vsi zavzeli za nadaljnjo enotnost EU-27, ki bo v tej fazi morda celo še bolj pomembna kot doslej. Glede samega prehodnega obdobja pa je za Slovenijo  pomembno, da se to zaključi konec leta 2020. V mislih je namreč treba imeti izvajanje novega večletnega finančnega okvira EU ter potrebe poslovnih deležnikov, je še pojasnil.

Danes je sledilo tudi zasedanje devetnajstih držav članic evrskega območja, namenjeno razpravi o dolgoročnem razvoju ekonomske in monetarne unije ter predlogih za fiskalno in ekonomsko razsežnost. Cilj je, da bi voditeljem EU junija uspelo potrdili podroben reformni načrt. Voditelji držav članic evroobmočja so z današnjo razpravo pričeli s procesom na svoji ravni, na podlagi katerega bi lahko prve pomembnejše odločitve o poglabljanju evroobmočja sprejeli na junijskem Evropskem svetu. Danes so se sicer osredotočili na dokončanje bančne unije, oblikovanje evropskega denarnega sklada in fiskalno zmogljivost.

 

Foto: European council