Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
09.03.2017  

Premier dr. Cerar z voditelji EU odločno potrdil evropsko perspektivo Zahodnega Balkana

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je skupaj z ostalimi voditelji EU na marčevskem zasedanju Evropskega sveta potrdil nedvomno podporo evropski perspektivi vse bolj nestabilne regije Zahodnega Balkana. Ob tem je poudaril, da mora EU slednje podkrepiti tudi s konkretnimi dejanji. Voditelji 27 držav članic so sicer za naslednji dve leti in pol za predsednika Evropskega sveta ponovno izvolili Donalda Tuska. Kot je ocenil slovenski premier, je dosedanji predsednik Evropskega sveta že veliko storil za EU, ima pravo vizijo, zlasti pomembno pa je, da ima posluh za države članice, kot je Slovenija. Obenem je izrazil obžalovanje, da Poljska zaradi vnovične izvolitve predsednika Tuska ni podprla sklepov tokratnega Vrha EU.

Kot je po koncu zasedanja Evropskega sveta opozoril slovenski premier, je zelo pomembno, da je EU po dolgem času na najvišji ravni posvetila posebno pozornost Zahodnemu Balkanu. V regiji prihaja do vse večje nestabilnosti, zato je bila resnejša razprava nujno potrebna, je dejal, a slediti morajo konkretna dejanja EU. "Treba je imeti reden stik, komunikacijo s temi državami, jim znati prisluhniti in, kjer je mogoče, pomagati in z njimi sodelovati," se je v skladu z že dolgoletnim in znanim slovenskim stališčem zavzel premier dr. Cerar.
 
Tako so v luči notranjih in zunanjih izzivov, s katerimi se sooča regija, evropski voditelji izpostavili pomen nadaljnjih reform, dobrih sosedskih odnosov in pobud vključujočega regionalnega sodelovanja, usmerjenih k EU. Spomniti velja, da je šlo za prvo resnejšo razpravo o Zahodnem Balkanu na vrhu Unije po letu 2006.
 
Voditelji EU so sicer, kot je običajno za prvo spomladansko srečanje na vrhu Unije, ocenili razmere v evropskem gospodarstvu. Slednje postopoma okreva, po dolgem času namreč v vseh dražavah članicah beležimo gospodarsko rast, stopnja brezposelnosti pada, je po srečanju povzel slovenski premier. Obenem pa opozoril, da nas tovrstni pozitivni trendi ne smejo uspavati, zaradi česar se je skupaj z ostalimi voditelji zavzel za nadaljnjo krepitev teh pozitivnih gospodarskih trendov.
 
Voditelji EU sicer zaradi nasprotovanja Poljske na koncu zasedanja niso sprejeli sklepov vrha, saj je za to potrebno soglasje. Tako so sprejeli sklepe predsednika Evropskega sveta ob podpori 27 članic. Poljska namreč ni podprla sklepov in je s tem izrazila nasprotovanje podaljšanju mandata predsednika Tuska zaradi, kot so prepričani, njegove pristranskosti.

 

Foto: Anže Malovrh/STA